Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСр, 24-Кві-2024, 09:40

НАШІ ДІТКИ

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » МАЛЮК З'ЯВИВСЯ НА СВІТ » Здоров'я малюка » Скарлатина (scarlatina) (Все про скарлатину)
Скарлатина (scarlatina)
ТатікаДата: Пт, 25-Вер-2009, 10:38 | Повідомлення # 1
Мама трьох принцес
Группа: Адміністратори
Повідомлень: 739
Статус: Offline
Скарлатина (scarlatina) - дуже заразливий хвороба переважно. дитячого віку; дорослі нею рідко хворіють. Збудником її, повидимому, є фільтруючий вірус, що відкриває широку дорогу особливому стрептокок. (Він має властивість розчиняти червоні кров'яні тільця І тому називається гемолітичні стрептококів.)
Джерелом інфекції, крім хворого, може бути баціллоносітель. Хвороба передається шляхом крапельної інфекції та контактом прямим і непрямим (наприклад, через білизна, предмети побуту, іграшки, а також через третіх осіб). Інфекція проникає в організм через слизову оболонку зіва, рідше через відкриті рани. Сприйнятливість до скарлатині визначається пробій американських лікарів Дік, яка схожа з пробій шику (див. «Дифтерія»), але менш чутлива, причому в шкіру впорскується стрептококової токсин. Найбільш чутливі до скарлатині діти від 3 до 5 років. Скарлатина залишає після себе стійкий імунітет. На відміну від дифтерії, при якій паличка в кров не проникає та отруєння організму відбувається від всмоктування токсину, при скарлатині спостерігаються двоякого роду явища: по-перше, токсичні симптоми від всмоктування токсинів у кров, і, по-друге, запалення і нагноєння тканин і органів (септичні явища), обумовлені тим, що самі стрептококи зазвичай з мигдаликів через лімфатичні щілини заносяться в органи. Інкубаційний період триває в середньому від 3 до 7 днів (але іноді і до 12 днів). Хвороба починається бурхливо: блювота, біль у горлі, ангіна (іноді катарральная, але бувають і нальоти). Температура відразу підвищується до 40 ° (рис. 35), нерідко відзначається бред; пульс учащен; спостерігається швидке пріпуханіе і болісність підщелепних і зачелюстних залоз. До кінця перших же доби (або на 2-й день) з'являється висип. Висип складається з дрібних червоних точок, настільки тісно сиділи, що утворюється як би Розлита почервоніння, особливо на щоках, тоді як підборіддя і шкіра навколо рота залишаються блідими. Мова спочатку сильно він, але до 4-го дня очищується від нальоту, і на ньому виступають пріпухшіе яскраво-червоні сосочка, і від цього мова отримує схожість з ягодою малини (малиновий мова). У неускладнених випадках, починаючи з 4-го дня температура знижується ступенеобразно, а до 9-го дня стає нормальною (рис. 35). Висип бледнеет, зев помітно очищується, і потім настає лущення (іноді вже з 7-го дня), яке затягується звичаєм до кінця 5-6-го тижня хвороби. Лущення з'являється спершу на шиї, грудей, боках дрібними лусочки, потім на тулубі та кінцівках, де епідерма відпадає великими пластами.

У легких випадках всі ці явища слабко виражені. Зате при важкої токсичної формі скарлатини смерть може наступити вже на 2-й день при явищах загального отруєння токсинів (несвідомому стані, судоми, слабкий пульс). При септичної формі впровадження стрептококів в органи веде до гнійного запалення лімфатичних вузлів і підшкірної клітковини (абсцеси і флегмони шиї), до запалення середнього вуха (отит) і сосцевидного відростка (мастоідіт), до поразки порожнин черепа (наприклад гайморовой та ін); при влученні стрептококів в загальний струм крові може розвинутися піемія з гнійним ураженням суглобів (синовіт), плеври (плеврит), серця (ендокардит) і нирок. На відміну від важко протікає пізнього ускладнення-гнійного ураження суглобів, що є одним з проявів піеміі, на початку 2-го тижня хвороби іноді спостерігається скарлатінозний (серозний) синовіт. Виражається він у хворобливому пріпуханіі суглобів, проходить сам собою протягом 1-2 тижнів і не вимагає хірургічного втручання. Запалення ночек розвивається і при не особливо важких формах скарлатини (близько 15% випадків), звичайно на 4-му тижні; тому необхідно ретельно стежити за сечею; велику небезпеку представляє, швидкий розвиток уреміі.
Ще частіше, ніж септичні форми, зустрічаються змішані важкі форми, де виражені як токсичні, так і септичні симптоми.
Скарлатина можна змішати з дифтерію, при якій також є ангіна.Відмітними ознаками скарлатини є характерна висип, малиновий мову, лущення і відсутність в відокремлюємо зіва діфтерійних паличок. На відміну від кору, при скарлатині не буває кашлю і запалення слизової оболонки очей.
Лікування та догляд. При середньому і легкому перебігу хвороби хворих лікують симптоматичних (лікування ангіни, гігієнічна обстановка, діета), призначають Стрептоциду. Діти протягом 3 тижнів витримують постільного режиму. У токсичних же випадках в даний час міцно утвердилось лікування антитоксичну протівострептококковой сироваткою. Тому що така сироватка містить антітоксін, то вона надає гарний дію на токсичні симптоми: температура відразу знижується, висип бледнеет, дитина як би оживає. Доза, в- зависимости от возраста и тяжести случая — от 20 до 100 см3. Сироватка вводиться в м'яз, а іноді і в вену.
Септичні явища (тобто нагноітельние процеси) доводиться лікувати також симптоматичних: застосовують компреси, а в разі необхідності вдаються до хірургічного втручання. Догляд за порожниною рота, як при дифтерії.
Щоб попередити запалення середнього вуха у ніс впускають 2% розчин протаргола (рецепт № 163); якщо ж отит вже розвинувся, варто звернутися до фахівця. Якщо немає нефриту, не слід тримати дитину на одній молочній діете, можна давати йому курку, рибу, а після 3 тижнів дозволяється загальний-стіл. Термін госпіталізації скарлатінозних хворих - 40 днів.
Профілактика.Перш за все необхідне дотримання санітарно-гігієнічних заходів (усунення скупченість і т. д.); при виявленні захворювання - негайна ізоляція хворого (приміщення в лікарню). Легкі форми скарлатини з маловираженнимі симптомами, або, як їх називають, стерті форми, можуть проглядатися, і діагноз іноді ставиться лише на підставі подальшого перебігу захворювання (поява. Пластинчастого лущення на пальцях верхніх і нижніх кінцівок або розвиток ускладнень, властивих скарлатині), а ' між тим ці стертих випадки звичайно і є джерелом подальших заражень скарлатину. Тому кожного підозрілого на скарлатини хворого необхідно ізолювати в лікувальний заклад до встановлення діагнозу.
Терміни ізоляції. Ізоляція хворого припиняється після закінчення 40 днів від початку захворювання. (В легких випадках, що протікають без ускладнень, допускається більш рання виписка, але не.ранее 30 днів від початку захворювання.) Діти, не болевших скарлатину, якщо вони були у зіткненні з хворим скарлатину, підлягають ізоляції на 12 днів; для дітей, які перенесли скарлатини і не болевших нею (але у віці старше 12 років), і для дорослих-встановлюється роз'єднання до виробництва заключної дезинфекції.
Речі та приміщення, в якому знаходився хворий, а також місця загального користування (коридор, кухня, вбиральня, ванна) піддаються дезінфекції. Важливою профілактичної мірою є активна імунізація організованого дитячого населення (Шкіл, вогнищ і т. д.); дітям, які дали позитивну реакцію по дику, впорскується 5 разів з тижневими проміжками антіскарлатінозную вакцину; остання містить не тільки культури стрептокок,, виділеного від скарлатінозних хворих, але також і скарлатінозний токсин. Імунітет настає тільки місяця через два і тримається порівняно недовго (півтора року).
Джерело omd.org.ua


Якщо я онлайні, то це ще .... не говорить про те, що я тут ..... може це просто моє ..... АЛІБІ.
 
Форум » МАЛЮК З'ЯВИВСЯ НА СВІТ » Здоров'я малюка » Скарлатина (scarlatina) (Все про скарлатину)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


"НАШІ ДІТКИ" © 2024