Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧт, 25-Кві-2024, 11:51

НАШІ ДІТКИ

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » В ОЧІКУВАННІ ДИВА » Планування і діагностика вагітності » Базальна температура. Вимірювання. Побудова графіка. (Питання, поради, будуємо та викладаємо графіки)
Базальна температура. Вимірювання. Побудова графіка.
ТатікаДата: Вт, 20-Кві-2010, 12:00 | Повідомлення # 1
Мама трьох принцес
Группа: Адміністратори
Повідомлень: 739
Статус: Offline
Як правильно вимірювати базальну температуру (далі по тексту БТ)

Зранку, у той самий час щодня, з 6 до 8 (залежно від пори року), не встаючи з ліжка (звичні нічні підйоми не рахуються, важливо не вставати безпосередньо перед вимірюванням), 5 хвилин ртутним градусником у прямій кишці на глибині приблизно 5 см. Із градусником можна заснути, він випаде й буде тримати рівень температури, поки ви не прокинетесь.

Результати записуються в колонки: дата, день циклу, БТ, особливі обставини (інший час вимірювання, незвичні нічні підйоми, статеве життя напередодні, менструація, нездужання, головний біль, порушення стулу, підйом загальної температури тіла, прийом ліків (крім щоденних - вітаміни).

Не можна вимірювати базальну температуру в роті, у піхві, електронним градусником.
Електронний градусник, крім того, що може непередбачувано помилятися, занадто чутливий, і якщо Ви будуєте графік, коливання будуть сильно виражені й Ви засмутитесь, побачивши "паркан" замість правильної БТ .
Базальна температура - це температура крові сплячого організму. Звичайно її можна вимірювати й у піхві, й у роті, й під пахвою, з огляду на різницю температур на шкірі й слизових. Але тільки в прямій кишці вона міняється циклічно, залежно від функції яєчників (а саме її ми хочемо визначити, вимірюючи БТ) - гормони, синтезовані яєчниками, відтікають по яєчникових венах і створюють циклічні коливання БТ. Завдяки особливостям кровопостачання яєчників, ці циклічні коливання вловлюються тільки ректально. Іноді вони настільки виражені, що визначаються й при вимірюванні температури тіла в іншому місці, іноді навіть загальна температура тіла під пахвою міняється циклічно - але це не правило й відбувається не завжди, на ці дані не можна орієнтуватися в такій делікатній справі, як визначення овуляції - це всього лише вимірювання температури тіла. А визначення овуляції засноване на вимірюванні базальної ректальної температури, тобто температури крові в яєчниковій вені. Не витрачайте час даремно. Якщо немає можливості або бажання вимірювати саме ректальну температуру, не вимірюйте БТ взагалі. Є інші, більш об'єктивні методи визначення овуляції.

Програма побудови графіка БТ онлайн: http://www.fertilityfriend.com/

1. Обираємо "Join now it's free"
2. Реєструємось (нік, пароль, email)
3. В графі "How did you hear
about this service?" вставляємо "friend"

Програма умовно безкоштовна. Базової версії цілком достатньо. Складаємо графіки і викладаємо в темі! Ділимося досвідом і знаннями!

Для чого потрібний графік базальної температури?

Вимірювання базальної температури й складання графіку доцільно в наступних випадках:

* Якщо у Вас є проблеми із зачаттям або Ви підозрюєте про їх існування.
* Якщо Ви хочете збільшити Ваші шанси на зачаття.
* Якщо Ви експериментуєте з методикою планування статі дитини.
* Якщо Ви хочете спостерігати за своїм тілом і зрозуміти процеси, які в ньому відбуваються.

Правильно складений графік базальної температури може показати наявність овуляції в циклі або її відсутність. З кожним циклом вимірювання у Вас накопичується інформація, що допоможе робити дедалі більш точні прогнози про передбачувану дату овуляції й найсприятливіший час зачаття

Чому і як працює цей метод?

Відразу після овуляції (найсприятливіший час для зачаття) в організмі жінки відбувається підйом гормону прогестерону. Цей гормон сприяє підйому температури тіла на 0,4 - 0,6 градусів. Підйом температури відбувається протягом двох днів після овуляції. Овуляція розділяє Ваш цикл на дві фази - першу і другу. Відповідно в першу фазу температура тіла нижча, ніж у другу фазу. Достатнє вироблення гормону прогестерону в середині циклу і як наслідок, - підвищення температури тіла, є досить надійною ознакою овуляції. Друга фаза циклу триває в нормі 13-14 днів. Перед початком менструації температура, зазвичай, знову знижується на 0,3 градуси. Якщо температура залишається на одному рівні протягом усього циклу, то мова йде з великою ймовірністю про відсутність овуляції.

Чому ж ми говоримо про базальну температуру, а не про звичайну температуру тіла? Справа в тому, що протягом дня температура тіла весь час змінюється. Вам спекотно - температура піднімається, холодно - температура падає. Вона залежить від фізичних навантажень, від їжі, яку Ви вживаєте, або напоїв, стресу, одягу й т. д. У такий спосіб "піймати" оптимальний час для вимірювання температури тіла протягом дня дуже складно. Тому в цьому випадку вимірюється базальна температура - температура тіла в спокої й після не менш 6 годин спокою.

Основні правила вимірювання температури

При вимірюванні базальної температури Ви повинні дотримуватися наступних правил:

В принципі Ви можете почати вимірювання базальної температури в будь-який день циклу, але краще, якщо ви почнете вимірювання на початку циклу (у перший день менструації).
Вимірюйте температуру завжди в тому самому місці. Ви можете вибрати оральний, вагінальний або ректальний методи. Вимірювання під пахвою не дає точних результатів. Який спосіб вимірювання ви оберете не має значення, важливо не змінювати його протягом одного циклу.
При оральному способі Ви кладете градусник під язик й при закритому роті вимірюєте 5 хвилин.
При вагінальному або ректальному способі тривалість вимірювання скорочується до 3 хвилин.
Вимірюйте температуру з ранку, відразу після прокидання й перед тим як встати з постелі.
Безперервний сон перед вимірюванням повинен тривати не менше 6 годин.
Температура вимірюється строго в той самий час. Якщо час вимірювання відрізняється від звичайного більше ніж на 30 хвилин, то така температура вважається непоказовою.
Ви можете використовувати для вимірювання як дигітальний так і ртутний градусники. Важливо, не міняти градусник протягом одного циклу.
Якщо Ви користуєтеся ртутним градусником, то стряхніть його перед тим, як заснути. Зусилля, які Ви застосуєте для струшування градусника безпосередньо перед вимірюванням, можуть вплинути на температуру.
Записуйте Вашу температуру щодня.
Відрядження й переїзди можуть істотно вплинути на базальну температуру тіла.
При захворюваннях, які супроводжуються підвищеною температурою тіла, Ваша базальна температура буде непоказовою й Ви можете припинити вимірювання на час хвороби.
На базальну температуру можуть вплинути різні лікарські препарати, такі як снодійні, заспокійливі й гормональні.
Вимірювання базальної температури й одночасне застосування контрацепції не має ніякого сенсу.
Після прийому великої кількості алкоголю температура буде непоказовою.

Як трактувати графіки?

Дотримання правил вимірювання температури важливо для побудови надійного графіку. Але побудувавши графік також важливо зрозуміти, про що він говорить.

Середня лінія
Ця лінія проводиться поверх температурних значень у першій фазі циклу. При цьому не враховуються перші 4 дні циклу, а також дні, у які на температуру могли вплинути різні негативні фактори (див. правила вимірювання температури). Ця лінія не дозволяє зробити які-небудь висновки із графіку й служить тільки для наочності.

Правило "3 після 6"
Для того, щоб судити про настання овуляції використовуються правила встановлені Всесвітньою організацією охорони здоров'я:

Три температурних значення підряд повинні знаходитися над рівнем лінії, яка проведена поверх 6 попередніх температурних значень.
Різниця між середньою лінією й трьома температурними значеннями повинна становити не менш 0,1 градусу у двох днях із трьох і не менш 0,2 градуси в один із цих днів.


Правило "пальця"Якщо овуляцію не вдається визначити за методом ВОЗ (див. попередній абзац), то до графіку додатково застосовується правило "пальця". Цим правилом виключаються температурні значення, які відрізняються від попередньої або наступної температури на більш ніж 0,2 градуси. Такі значення не враховуються при розрахунку середньої лінії, якщо в цілому графік відповідає нормі.

Різні види графіків
Різкий підйом температури, якій свідчить про настання овуляції й достатню кількість вироблення гормону прогестерону, являє класичний приклад графіків базальної температури.

Пример № 1

На другому прикладі Ви бачите поступовий підйом температури на 0,1 градуса протягом двох днів, що також є нормою.

Пример № 2

Ступінчастий підйом і зигзагоподібні графіки (див. Приклад № 3), в яких температура в другій фазі падає нижче за середню лінію можуть свідчити про недостатність другої фази і брак гормону прогестерону.

Пример № 3

Довжина циклу

Довжина другої фази циклу складає в нормі від 12 до 16 днів, частіше всього 14 днів. На відміну від неї довжина першої фази може сильно варіїровать і ці варіації є індивідуальною нормою. В той же час у здорової жінки в різних циклах не повинно спостерігатися істотних відмінностей в довжині першої фази, довжина другої фази повинна залишатися стабільною. Загальна довжина циклу в нормі змінюється тільки за рахунок довжини першої фази.

Ановуляторний цикл

У циклі без овуляції не утворюється жовте тіло, яке виробляє гормон прогестерону і впливає на підвищення температури тіла. В цьому випадку на графіці не видно підйому температури і овуляція не визначається.

Коли відбулася овуляція?

За медичною статистикою підйому температури тіла і настання овуляції виражене в наступному співвідношенні:

2% - 4 дні до підйому температури
2% - 3 дні до підйому температури
21% - 2 дні до підйому температури
30% - 1 день до підйому температури
30% - 1 день після підйому температури
15% - 2 дні після підйому температури

У яких випадках варто звернутися до лікаря?

Якщо Ви чітко дотримуєтесь правил вимірювання базальної температури і спостерігаєте на Вашому графіку не менше, ніж в 2 циклах описані внизу проблеми, Ви можете звернутися до лікаря для проведення додаткових обстежень. Остерігайтеся постановки діагнозів тільки на підставі графіків. На що потрібно звернути увагу:

* ановуляторні графіки
* регулярні затримки циклу при вагітності, яка не відбувається
* пізня овуляція і не настання вагітності протягом декількох циклів
* спірні графіки з нечітко вираженою овуляцією
* графіки з високою температурою впродовж всього циклу
* графіки з низькою температурою впродовж всього циклу
* графіки з короткою (менше 10 днів) другою фазою (див. наступний абзац)
* графіки з високою температурою в другій фазі циклу тривалістю більше 18 днів, без настання менструації і негативним тестом на вагітність
* нез'ясовна кровотеча або сильні виділення в середині циклу
* рясна менструація, що триває більше 5 днів
* графіки з овуляцією, яка чітко виражена, регулярним статевим актом під час овуляції і відсутностю вагітності протягом декількох циклів


Коротка друга фаза

Одна з проблем що виявляється на графіках і підтверджувана подальшими гормональними дослідженнями - це недостатність другої фази. Якщо Ви впродовж декількох циклів вимірюєте базальну температуру, дотримуючись всіх правил вимірювання і Ваша друга фаза коротше 10 днів, це - привід для консультації з гінекологом. Також якщо у Вас регулярно відбувається статевий акт під час овуляції, вагітність не наступає і довжина другої фази знаходиться на нижній межі (10 або 11 днів) - це може свідчити про недостатність другої фази.
Джерело malecha.org.ua


Якщо я онлайні, то це ще .... не говорить про те, що я тут ..... може це просто моє ..... АЛІБІ.
 
Форум » В ОЧІКУВАННІ ДИВА » Планування і діагностика вагітності » Базальна температура. Вимірювання. Побудова графіка. (Питання, поради, будуємо та викладаємо графіки)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


"НАШІ ДІТКИ" © 2024