Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧт, 18-Кві-2024, 19:46

НАШІ ДІТКИ

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » МАЛЮК З'ЯВИВСЯ НА СВІТ » Дитяча 3-5 і старші » Вчимо діток визначати час за годинником
Вчимо діток визначати час за годинником
ДаянаДата: Вт, 25-Січ-2011, 21:37 | Повідомлення # 1
Мама помічниця
Группа: Модератори
Повідомлень: 77
Статус: Offline
Як навчити дитину визначати час за годинником? - От трех до шести
Навчити малюка розбиратися з часом, на перший погляд, складно. Що ж таке час? Чим його виміряти? Що таке хвилина, секунда, рік? Дитина росте, і її необхідно розібратися з цим, на перший погляд, загадковим явищем. Адже кожен день дитині потрібно буде планувати свій час, навчитися ним розпоряджатися, і орієнтуватися в ньому. Для 6-7 річної дитини дуже складно навчитися визначати час по стрілках годинника. У її розумінні, час плине не так, як у дорослих. Займаючись чим-небудь цікавим, граючи в цікаву гру, або на прогулянці час у малюка прискорюється. Йому здається, що він грає зовсім небагато. Насправді ж, можуть проходити години. Коли ж дитина повинна щось вивчити, прибрати за собою, відвідуючи лікаря, час у сприйнятті дитини може тягнутися досить довго.

Починаємо навчання

Після того, як ваш малюк освоїв послідовність подій, став орієнтуватися в часах року і в минулому, майбутньому і сьогоденні, саме час відкрити для нього таємничі годинник. Але для цього, звичайно ж, дитина повинна розбиратися в цифрах, і вміти рахувати.
Годинники для навчання можна купити готові, але краще спорудити разом з дитиною. Зробіть їх великими і яскравими, з великими цифрами і чіткими поділками. Годинна і хвилинна стрілки мають явно відрізнятися одна від одної за довжиною. Прикріпіть їх до картонного циферблату за допомогою гвинтика і гайки, що б вони легко оберталися. Спочатку поясніть малюкові, що у годинок є дві стрілки: коротенька годинна і довга хвилинна. Вони крутяться завжди в один бік, як ніби вважають: від цифри 1 до цифри 2, потім 3 і т.д. Коли малюк це запам'ятає, тимчасово зніміть хвилинну стрілку і спробуйте спочатку освоїтися тільки з годинною. Отже, спочатку розбираємося, що годинна стрілка, що стоїть на цифрі "1", позначає одну годину, на цифрі "2" - дві години і т.д. Пояснюємо малюкові, що буває час ночі і година дня (поки не вводимо поняття "13" годин). На цьому етапі час будемо називати так: одна година, трохи більше години, половина другого, майже дві години (або близько двох), дві години і т.п. Для чотирирічного малюка такого поняття часу буде цілком достатньо, і немає необхідності поспішати. Зате ви будете впевнені, що крихітка відноситься до годинника і визначенню часу не механічно, а усвідомлено. Разом з цим прив'язуємо до певного часу повсякденні справи і турботи. Так, о пів на восьму ми встаємо, коли стрілка показує "трохи більше восьми" - виходимо з дому і йдемо в дитячий сад, о дев'ятій годині вечора вирушаємо у ванну. Паралельно з арабськими цифрами на годиннику можна вводити і римські. Напишіть їх поруч, але іншим кольором. До речі сказати, говорячи про римські цифри, допоможіть дитині запам'ятати їх. У написанні римських цифр є проста і чітка логіка. Одна паличка - одиниця, дві - двійка. Запам'ятай, що пташка - це "п'ять". Якщо паличка перед пташкою-п'ятіркою - її потрібно відняти від п'яти - виходить "чотири". Якщо палички стоять за "п'ятіркою", їх треба додати - вийде "шість", "сім" або "вісім". Коли етап "годинникової стрілки" буде впевнено освоєний, і крихта зможе назвати "приблизне" час, користуючись годинниковою стрілкою настінних годинників, можна додавати стрілку хвилинну.

Вивчаємо половину і чверть

Отже, пригвинчуємо нашу хвилинну стрілку на годинник-тренажер, а біля поділок-хвилинок проставляємо маленькі чіткі циферки від 1 до 60. Перш за все, потрібно дати малюкові чітке уявлення про ціле, половини і чверті. Для цього можна, звичайно, поділити картонний кружок спочатку між двома ляльками, а потім між чотирма. Але краще розрізати на половинки і четвертинки справжню піцу або круглий торт. Так і смачніше, і наочніше. Ось торт цілий. А ось так ми розрізаємо його навпіл, на дві половинки. Ось одна половина, а ось - друга. А якщо з нами будуть їсти тато і старша сестричка (бабуся, тітка), то торт доведеться поділити на чотири частини. І кожна частина - це чверть. А після смачного десерту можна і до годинника переходити.
Почніть з поняття цілої години. Про годинну стрілку ми вже знаємо, а тепер дізнаємося, що хвилинна стрілка в цьому випадку завжди стоїть на 12. Не поспішайте рухатися далі, навіть якщо вам здається, що малюк все зрозумів. Трохи потренуйтеся. Скільки годин показують стрілки? Вірно, п'ять. А так? А як стануть стрілочки, коли настане північ? А опівдні? Папа приходить з роботи о сьомій годині вечора. Що показує годинничок? Коли це добре засвоєно, поговоримо про половину години. Тут, як і у випадку з пирогом, хвилинна стрілка ділить циферблат годинника навпіл і дивиться вниз, на цифру 6. Граючи з годинниковою стрілкою, малюк вже добре засвоїв, що якщо вона стоїть між 6 і 7, це означає "половина сьомого". Тепер залишається тільки в цьому переконатися, подивившись на хвилинну. Можна сказати й інакше: " о шостій годині тридцять хвилин". І дійсно, годинна стрілка вже проскочила цифру 6, а хвилинна показує на поділ, де написано "30". Так, поступово, добираємося і до чвертей. Спочатку краще говорити не без п'ятнадцяти три, а "дві години сорок п'ять хвилин". Зазвичай, малюкам це здається більш логічним. А ще дуже корисно навчити малюка рахувати десятками і п'ятірками. Так йому буде набагато легше освоїтися з хвилинною стрілкою. Вивчення годин - процес поступовий. На його освоєння може піти не один місяць або навіть рік. Не поспішайте, не підганяйте малюка. Не переживайте, якщо у нього не все виходить. Часто дітлахам складно зрозуміти різницю між годинами і безпосередньо часом. Наприклад, моя чотирирічна дочка була абсолютно впевнена, що час можна легко зупинити. Достатньо лише зупинити годинник. Але настане час (для кожного свій!), Відбудеться "клацання" в дитячій голівці, котра година? Твій улюблений мультик почнеться через 15 хвилин. Це у скільки? Або навпаки: мультик розпочнеться о пів на восьму. Це через скільки хвилин? І тренуйтеся регулярно. Достатньо всього 2-3 хвилин на день. Благо, для таких занять не потрібно ні спеціального часу, ні особливих пристосувань. Годинники завжди є під рукою.

Годинники бувають різні

Познайомте малюка з різними видами годинників. Звичайно, малюк не раз бачив електронний годинник. Визначати час за ним, звичайно, легше, ніж по годиннику зі стрілками. Називай собі цифри. Але такий годинник не дає малюку справжнього уявлення про плин часу. Ще є годинники сонячні, де роль і хвилинної, і годинникової стрілки виконує вертикальний стрижень - гномон, а, точніше, сонячна тінь від нього. Такими годинами користувалися люди з незапам'ятних часів.
Розкажіть маляті про пісочний годинник. Його можна зробити, з'єднавши шийками дві маленькі пластикові пляшки. Насипте всередину пісок і засічіть, за скільки секунд він пересиплется з однієї пляшки в іншу. Такі годинники використовують, щоб відзначати рівні проміжки часу. Ще бувають часи-ходики, будильники, всілякі таймери і секундоміри. І всі вони допомагають людям визначати час. Коли і ваша дитина подружиться з годинником, не забудьте зробити маленькому розумнику заслужений подарунок. Який? Звичайно, власний годинник. І не іграшковий, а самий що ні на є справжній!

 
Форум » МАЛЮК З'ЯВИВСЯ НА СВІТ » Дитяча 3-5 і старші » Вчимо діток визначати час за годинником
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


"НАШІ ДІТКИ" © 2024