Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧт, 18-Кві-2024, 08:49

НАШІ ДІТКИ

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » МАЛЮК З'ЯВИВСЯ НА СВІТ » Здоров'я малюка » Дифтерія (diphteria) (Обговорюємо все що стосується Дифтерії)
Дифтерія (diphteria)
ТатікаДата: Пт, 25-Вер-2009, 10:45 | Повідомлення # 1
Мама трьох принцес
Группа: Адміністратори
Повідомлень: 739
Статус: Offline
Дифтерія (diphteria) вражає найчастіше дітей, але нею можуть хворіти і дорослі і притому навіть повторно. Збудник - особлива паличка, відкрита Лефлером, розмножується на слизовій 'порожнини рота, горла, носа (рідше очі). Джерело зарази - хворий, а також баціллоносітель.

Діфтерійная паличка потрапляє на слизові оболонки здорових людей не тільки при кашлі та чханні (крапельна інфекція), але вона заноситься при безпосередньому контакті через предмети (білизна, іграшки, посуд і т. п.). Найбільш чутливі до дифтерії діти до 10 років; у більш дорослих в крові звичайно є протіводіфтерійние антитіла. Щоб визначити, чи дитина чутливий до дифтерії, проводять пробу шику. Якщо невелика кількість діфтерійного токсину, вприснутого підшкірно, дасть через 1-2 дні припухлість і почервоніння шкіри, це означає, що ребе -
нок чутливий до дифтерії; у несприйнятливі ж дитини реакції не вийде.

Після інкубаційного періоду, рівного 2-5 днів, з'являється головний біль, невелика біль при ковтанні (її, втім, може й не бути), на мигдаликах і в Зеваха утворюється щільно сидить наліт брудно-сірого кольору, підщелепні залози пріпухают. Сама паличка не проникає в кров, але вона виробляє діфтерійний токсин, який всмоктується в кров і отруює весь організм.
В залежності від вірулентності паличок і від опірності; організму дифтерія в одних випадках протікає легко, в інших же дня через три може наступити смерть. У легких випадках температура підвищується незначно, наприклад, до 37-38 °, у важких вона досягає 39 °, причому пульс завжди учащен несоразмерно температурі (дія токсину на нерви і м'яз серця).
Дифтерія, навіть в найбільш важких випадках, може протікати при порівняно низькій температурі.
Розрізняють декілька форм дифтерії.
При легкій-формі (інакше називається локалізованої) наліт не виходить за межі мигдаликів; явищ отруєння (інтоксикації) немає або вони виражені дуже слабко.
При среднетяжелой (так званої поширеною) формі нальоти поширюються більш широко, захоплюючи язичок, дужки, м'яке піднебіння, носоглотці. Язичок нерідко распухает, сильне слюнотечение, з рота пріторно-солодкуватий запах; більш значне іріпуханіе підщелепних і шийних вузлів; загальні явища отруєння чітко виражені.
Якщо ж нальоти (нерідко брудного жовто-зеленого кольору) швидко ширятся і є набряк шийної клітковини при різко виражених явищах отруєння, тоді говорять про важкої (токсичної) формі.
Крім розлади серцевої діяльності, при дифтерії нерідко спостерігається ураження нирок; правда, воно проходить зазвичай в протягом 3 тижнів. Відзначимо також паралічі, наприклад параліч м'якого піднебіння, коли голос стає гнусавим і рідина при питті виливається через ніс.
При найменшому підозрі на дифтерія надіслати в лабораторію відокремлюємо слизової оболонки (слиз або наліт) для дослідження на діфтерійную паличку.
Найзручніше зняти відокремлюємо за допомогою стерильної ваткі, навернути на тонку паличку. Всякая ангіна з наявністю нальотів, особливо в дитячих установах (дитячих будинках, яслях та ін), повинна бути досліджена на діфтерійную паличку. Не потрібно брати матеріал ні відразу після їжі, ні після полоскання або змащування горла. Так як нерідко при безсумнівної дифтерії в лабораторії не виявляється діфтерійних бацил, а у важких випадках зволікання у кілька годин може коштувати життя хворого, то при підозрілої клінічній картині слід негайно провести уприскування сироватки (див. нижче), не чекаючи результату бактеріологічного дослідження.
Лікування - специфічне. При дифтерії носа, а також у легких випадках впорскується 5000 одиниць протіводіфтерійной сироватки; при дифтерії зіву вводиться 10 000 одиниць, при дифтерії гортані - 20000. Сироваткового лікування починають можливо раніше, бо з 4-го дня хвороби воно може вже не дати ефекту. Сироватку вводять в ягодічную м'яз або • в передньо-зовнішню частину стегна; уприскування сироватки під шкіру живота - в середині між пупка і клубової остью - менше рекомендується. У більшості випадків через добу після уприскування явища починають стихають; при потребі уприскування повторюють (особливо це необхідно, якщо нальоти продовжують триматися або імеются.явленія інтоксикації; у важких випадках доводиться застосовувати повторно великі дози сироватки). Порожнину рота у дітей промивають з балона кілька разів на день теплим борна розчином; змащування не потрібні. Дорослим призначають полоскання фізіологічним розчином солі, 1% перекисом водню або настоєм ромашки. Слиз і слиз хворого слід ретельно дезінфікували. Хворий повинен залишатися в ліжку до повного одужання, так як іноді якесь різке рух може викликати параліч серця. При слабкому пульсі дають камфору, кофеїн. Приміщення, де знаходиться хворий, слід ретельно провітрювати.
При ураженні зіва призначають рідку їжу, при ускладнень ураженням нирок - безсольове, з обмеженим введенням рідини.
Круп. У маленьких дітей (2-5 років) в холодну пору року спостерігається особлива форма дифтерії,. при якій запальний процес захоплює гортань, що призводить до утворення плівок, звужують її просвіт. Дихання утруднюється, голос стає сипле, з'являється сухий кашель лающій; дитина кидається з ліжка. Настає ціаноз, і при відсутності медичної допомоги хворий може померти від задухи. Така форма дифтерії називається істинним крупом, на відміну отложного крупа, т. е. катарра слизової гортані, бувають при грипі та інших хворобах.
Лікування: негайно вприснуть велику дозу антідіфтерійной сироватки і, не чекаючи, поки виявити її дію, усунути задуха оперативним шляхом. Інтубація полягає у введенні через рот і гортань вузької трубочки (рис. 34а) з розширенням на верхньому кінці, яка утримує її від проскальзиванія в трахею. Операція трахеотомії (див. нижче, § 301) полягає в тому, що в трахею через розріз зовні вводять особливу трахеотоміческую трубочку (рис. 71), через яку хворий дихає.
Профілактика.Перш за все необхідно ізолювати хворого (помістивши його в лікарню). Приміщення та предмети, що були у зіткненні з хворим, повинні бути ретельно продезінфіковані. Найголовніша мера профілактики - активна імунізація всіх дітей у віці від 6 місяців до 10 років (за винятком дітей, яким це протипоказано за їх хворобливому стані, наприклад, при туберкульозі).
Активна імунізація полягає в тому, що дитині впорскується дуже невелика кількість діфтерійного токсину, позбавленого отруйних властивостей шляхом відповідної обробки; але організм у відповідь на його введення все ж виробляє антітоксін. Уприскування виробляють два рази з тижневим проміжком, що дає несприйнятливі до дифтерії років на сім.
Хворі виписуються з лікувального закладу * лише після 2-3 негативних результатів посівів слизу на дифтерії, тому що після перенесеної дифтерії часто залишається баціллоносітельство.
Дослідження слизу із зіву на дифтерія виробляється і у здорових дітей при направленні їх у дитячі колективи і в дитячі установи.
Терміни ізоляції. Виписка з лікарні дозволяється, коли зникнуть клінічні симптоми і за умови дворазового негативного результату дослідження відокремлюємо горла і носоглотки на діфтерійную паличку (виробляється з дводенним проміжками). Термін ізоляції не повинен перевищувати 60 днів з дня клінічного одужання і не бути менше 30 днів, рахуючи з цього ж дня. Роз'єднання осіб, які стикаються з хворим, припиняється після ізоляції хворого, дезінфекції та бактеріологічного дослідження, що виготовляється, згідно з Інструкцією, при неможливості провести дослідження роз'єднання припиняється через 7 днів після ізоляції хворого.
Сироваткових хвороба. Після першого уприскування сироватки через 6-12 днів іноді спостерігається неприємне ускладнення, зване сивороточной'болезнью. Підвищується температура, з'являється сильно зудящая висип (схожа на кропивницю або на коревую висипку), головний біль, набряк обличчя і кінцівок (від затримки води в тканинах), пріпуханіе лімфатичних вузлів, біль у суглобах, синюшною губ, іноді блювота, пронос, і що особливо характерно - часте пульсу з одночасним падінням кров'яного тиску. Причина сироваткового хвороби в наступному. Лікувальні сироватки виготовляються з кінської сироватки, яка містить білки, що відрізняються за своєю будовою від білків людини і, отже, вони чужі останньому. Якщо ввести їх прямо в кров або в м'яз, тобто минаючи травний канал, то продукти розпаду цих чужорідних білків мають подразнюючої дію на організм, проявляється зазначеними симптомами.
Інакше протікає сироваткових хвороба після повторного введення сироватки - особливо внутрішньовенного. У цьому випадку висипи, утруднене дихання, прискорене пульсу та інші явища настають не через кілька днів, а майже відразу після уприскування, причому порушення дихання та серцевої діяльності досягають іноді ступеня колапсу. Явища, що розвиваються після повторного введення чужорідного білка, називаються анафілактичних шоком. (Анафілаксії-сильно підвищена чутливість організму до повторного уприскування чужорідного білка у вену, або в м'яз, або в шкіру.)

Профілактика. Рекомендується застосовувати сироватки, очищені на фабриці від зайвого білка. Якщо потрібно повторне введення звичайної сироватки, то робити його слід не пізніше, ніж через 7 днів після попереднього уприскування. Для уникнення анафілактичного шоку сироватку слід попередньо підігріти, опустивши ампули у воду температури 40-50 °, а потім вводити її не відразу всю дозу, а по с п о-з о б у Безредкі. Він полягає в тому, що спочатку роблять дуже повільно підготовче уприскування під шкіру 1 см3 сироватки і лише через 2 години на підготовлений організм вводять внутрішньом'язово інше кількість.
Новий спосіб попередження сироваткового хвороби полягає в тому, що після першого уприскування дають пити щоденно 3 рази на день по чайній, десертною або столовій ложці 2% розчину йодістого калію (в залежності від віку) протягом б-7 днів, а після закінчення цього строку можна зробити повторне уприскування сироватки.
Джерело omd.org.ua


Якщо я онлайні, то це ще .... не говорить про те, що я тут ..... може це просто моє ..... АЛІБІ.
 
Форум » МАЛЮК З'ЯВИВСЯ НА СВІТ » Здоров'я малюка » Дифтерія (diphteria) (Обговорюємо все що стосується Дифтерії)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


"НАШІ ДІТКИ" © 2024